googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1529480976723-3’); });

Susret Španjolske i Italije dat će nam odgovor na pitanje o prvom finalistu ovoljetnog Europskog prvenstva. Dok se čeka utakmica koja počinje u 21 sat na londonskom Wembleyju, svoj pogled na čovjeka koji će biti važan za ovaj susret ponudili su u Srbiji.

U središtu pozornosti našao se njemački sudac Felix Brych, koji nije bio sjajan na ovom Euru, ali svejedno dobiva priliku u velikoj utakmici. Brycha se pamti i u Hrvatskoj i susjedstvu. U Srbiji ga se ne sjećaju po dobrom, na što je stigao i podsjetnik prije nego Nijemac krene na posao u polufinalnom sudaru dvije velike reprezentacije.

Razlog za loše uspomene nalazi se u Brychovom vođenju utakmice sa SP-a 2018. u Rusiji, kada su Srbi u prvom krugu igrali protiv Švicarske i doživjeli su poraz s 2:1. Poslije tog rezultata u drugom kolu SP-a, srpski reprezentativci nisu izborili prolazak dalje u skupini u kojoj je na vrhu bio Brazil, dok su Švicarci nastavili SP kao drugi u grupi.

Pamte spornu situaciju

Opisujući tko je Felix Brych i kakav je njegov opus, srpski Blic je u naslovu istaknuo da njemačkog suca mrzi cijela Srbija. Brych u susretu Srba i Švicaraca na SP-u u Rusiji nije dosudio penal za srpsku reprezentaciju dok je na semaforu bilo 1:1 iako se činilo da je Aleksandar Mitrović bio očigledno fauliran u 16-ercu protivnika. Njemački sudac tada nije gledao ni snimku iako je VAR provjera možda mogla donijeti promjenu odluke koja je razljutila Srbe.

Blic je istaknuo da bi vjerojatno i švicarski sudac tada odlučio da je Mitrović pretrpio prekršaj i da je to bio penal za Srbiju, no Brych je ostao nijem.

Sjeća ga se i Dinamo

Jedne Brychove predstave dobro se sjeća i Dinamo. Bilo je to u borbi zagrebačkih Plavih za prolazak dalje u Ligi prvaka u sezoni 2019./20., kada je u ključnoj utakmici na Maksimiru Šahtar golovima u završnici nadoknadio zaostatak od 3:1 i stigao je do njemu velikih, a Dinamu razočaravajućih 3:3.

Tada su Plavi bili ljuti zbog dva nedosuđena penala u njihovu korist, a na koncu se dogodio i šok kada je nakon intervencije VAR-a i pregleda snimke Brych ‘svirao’ penal za Šahtar nakon prekršaja Kevina Theophile-Catherinea na protivničkom golmanu Pjatovu koji je bio u protivničkom kaznenom prostoru u potrazi za izjednačenjem kod minusa gostiju od 3:2. Šahtar je taj penal i iskoristio, Dinamo nakon toga nije prošao dalje, a potom se dogodilo još nešto jako bitno.

‘Prozivali ga zbog korone’

Atalanta je u završnici borbe u skupini iskoristila Dinamov propust i izborila je prolazak dalje u Ligi prvaka. Otišla je na susret s Valencijom, a utakmica u Bergamu u tom ogledu ostala je upamćena po tome što se na stadionu pojavio koronavirus i počeo širiti u regiji Italije koja je potom bila jako pogodođena.

‘Za tu utakmicu virolozi kažu da je bila ‘biološka atomska bomba’ koja je koronom zarazila pa devastirala prvo Italiju, a zatim i Španjolsku’, piše Blic. Poslije prolaska Atalante u skupini s Dinamom, o tome su pričali i hrvatski navijači, podsjećajući na Brychovo suđenje zbog kojeg nije bilo veselja za zagrebačke Plave.

Podijeli