googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1529480976723-3’); });

Predvođena Garethom Southgateom na klupi, Engleska će pokušati privesti kraju svoj uspješni put na ovoljetnom Euru tražeći pobjedu u večerašnjem finalu protiv Italije na Wembleyju. Na dan utakmice, posebnu najavu ispisao je njemački Bild, koji se vratio na utakmicu Engleska – Njemačka u osmini finala.

Englezi su tada također na Wembleyju prošli dalje s 2:0 golovima Raheema Sterlinga i Harryja Kanea u posljednjih 15 minuta, a njemački list se prisjetio posebnih riječi kojima je Southgate popratio taj susret.

Kako piše Bild, engleski izbornik se zbog ogleda Engleza s velikim njemačkim nogometnim rivalima vratio na Drugi svjetski rat, spominjući da je nacistička Njemačka napadala Englesku. Kako njemački list pripisuje da je Southgate kazao, otpor koji su Englezi pružili u ratu bio je inspiracija za energiju na stadionu za veliku utakmicu.

‘Hitler i Goering nisu bili protivnici’

Bild piše da je zaista u njemačkoj ofanzivi bombardiranjem trajao pokušaj da se Engleska slomi i preda, no snaga otpora koju je predvodio engleski premijer Winston Churchill bila je jača. Ipak, njemački list dodaje da današnji nogomet sa svime tim nema nikakve veze.

‘Za podsjetnik, gospodine Southgate, Churchillovi protivnici bili su Hitler i Goering, a ne Thomas Mueller i Manuel Neuer’, piše Bild.

Nijemci donose puno Engleskoj

Iz nedavne nogometne perspektive, Bild je istaknuo čvrstu poveznicu koja postoji između Njemačke i Engleske. Nju su donijeli Jürgen Klopp i Thomas Tuchel, njemački treneri koji su s klupe vodili posljednja dva europska klupska prvaka iz Engleske.

Njemački list je tim riječima podsjetio na Kloppov naslov u Ligi prvaka s Liverpoolom prije dvije godine i Tuchelov s Chelseajem u protekloj sezoni.

‘Gospodine Southgate, ludi ste!’

‘Žao nam je, gospodine Southgate, ludi ste!’, dodao je Bild uoči finala Eura, u priči u kojoj je u fokusu bio engleski izbornik. Njemački list istaknuo je da ne razumije što je odvelo Southgatea u smjeru rata, je li možda to bila čak i obiteljska priča, uz Bildove riječi da je djed engleskog izbornika bio u mornarici za vrijeme Churchilla i rata, no štogod bilo, njemački list istaknuo je da je vrijeme za gledanje prema finalu.

‘Mi Nijemci, koji smo zaslužili ispasti, morali bismo se veseliti sjajnoj utakmici. Ako Engleska dobije, u tome će svoju riječ imati Sterling i Kane, a ne rat’, zaključio je Bild.

Podijeli