googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1529480976723-3’); });

Junak jučerašnje senzacionalne pobjede Švicarske nad Francuskom bio je napadač Dinama, Mario Gavranović, koji je golom za izjednačenje u 90-toj minuti za 3:3 donio produžetke pa potom penale preko kojih su se “Urari” plasirali u četvrtinu finala Eura.

Nama ostaje vječiti žal što nismo uspjeli poraziti Furiju, pošto bi nam sigurno bilo lakše protiv Švicaraca nego Francuza do polufinala.

Mario je nakon povijesne pobjede bio ushićen te je izjavio:

“Pokazali smo kako smo snažna momčad i kako smo spremni žrtvovati se. Ponosan sam što sam zabio tako važan gol za svoju državu”, rekao je Mario Gavranović.

Hrvatski korijeni

Gavranović je rođen u Luganu u Švicarskoj, ali roditelji su mu bosanski Hrvati, iz Gradačca, a u Hrvatsku je s roditeljima dolazio ljeti na more kao dijete.

Mario je odrastao u multikulturalnoj sredini uz ljude čiji su roditelji došli iz svih dijelova svijeta Italije, afričkih država, Albanije, Portugala, a govori i šest jezika.

“Govorim hrvatski, talijanski, francuski, njemački, engleski i nešto malo španjolskog koji je sličan talijanskom. Hrvatski pričam s roditeljima, a s braćom talijanski, s obzirom na to da je to jezik koji se govori u Luganu. U školi smo pričali talijanski, a učili smo i francuski i njemački, koji su službeni jezici u Švicarskoj”, napomenuo je Mario.

Oslobođen vojnog roka

Zanimljivo je kako je Gavranović bio pošteđen služenja vojnog roka u Švicarskoj, koji je obavezan, i to zbog sportskih ozljeda.

“U Švicarskoj je vojni rok obavezan za sve muškarce, u protivnom plaćaju tri posto prihoda do svoje tridesete godine. Javio sam se kad je trebalo ići na novačenje, ali liječnička komisija procijenila je da sam nesposoban za vojsku, i to zbog sportskih ozljeda”, rekao je jednom prilikom Gavranović.

Mario je imao trnovit put, te je nakon Schalkea u kojem je igrao odlično bio zaustavljen ozljedom, te je preko Rijeke došao do Dinama koji ga se zamalo riješio početkom prošle sezone.

Srećom Dinamo i dalje ima Maria, ali kako stvari stoje Gavranović će još neko vrijeme ostati na Euru, dok će Modri malo pričekati heroja Švicarske.

 

Podijeli