googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1529480976723-3’); });

Ako netko poznaje španjolski nogomet i njihov mentalitet onda je to on. Osam godina je igrao u Primeri (Valladolid, Murcia), a prati nogomet s Pirineja i dan danas. Kao trener. Koji je pomoćnik Dinamovom stručnjaku, Damiru Krznaru.

Da, pogađate, riječ je o Alenu Peternacu, tom nekadašnjem napadaču, znanom po brzini i probitačnosti.

Bilo mu je drago da smo ga se sjetili…

Izbornik radi odličan posao

„Naravno da pratim Španjolsku. I respektiram je. Još kao igrač sam osjetio da se u Španjolskoj nogomet igra s loptom koja de kotrlja po zemlji, a ne leti zrakom, osim kada se prebacuje s boka na bok. Danas su to Španjolci usavršili i žive od posjeda. U takvoj igri nekad ih smetu postave koje igraju bunker, ali i ova Španjolska ima namjeru doseći slavu svojih prethodnika koji su bili i svjetski prvaci„.

Nadalje, Peternac kaže:

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

„Iako ga sad u Španjolskoj kritiziraju, mislim da  Luis Enrique radi odličan posao. Podmlađuje momčad, a drži do starih španjolskih tradicija i navada, po smislenom igranju nogometa po tlu, s držanjem lopte i traženjem pukotina u suparničkoj obrani. Vidimo da voli našeg Olma, a Olmo je i Dinamov i hrvatski uspjeh, jer je svojevrsno čudo da je igrač iz Prve HNL izborio mjesto u A španjolskoj reprezentaciji. Imaju li mane? Nema momčadi bez mane, kao što nema nepobjedivih momčadi”., kaže i nastavlja:

“Ova današnja španjolska postava možda može patiti zbog  određene nesigurnosti, zbog kritika u domovini i imperativa pobjede uz lepršavu partiju. Jest,  Španjolci nisu pragmatični, ne odriču se svog stila ni kada ih ne ide. Jer, nekad protiv nekoga nogomet treba igrati okomito. Kao što igra, primjerice, Liverpool„.

Što znači činjenica da i Hrvatska voli imati posjed lopte?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

 

„Nemojte misliti da ih nije strah, pa znaju Modrić i boje ga se kao vraga. Vidjeti ćemo, kako i mi i oni volimo posjed  nije nemoguće da to bude utakmica bez naročitog ritma, nalik šahovskoj partiji gdje oba suparnika čekaju tuđu grešku.  Mislim da nismo favoriti, ali  kao da je to bitno. U ovoj fazi natjecanja na ispadanje predznak favorita zna biti i problem za momčad. Pojavi se u nekih igrača strah od posljedica poraza„.

Sve je na njihovoj strani

Nekako, i mi i Španjolci smo se izvuklii digli u zadnjem kolu po skupinama?

„Da, tu smo si u sličnim pozicijama. Vjerujem da smo mi u ovome trenutku nekako napetiji, poput nategnutog luka. Španjolci su igrali na domaćem terenu i kod njih se podrazumijevalo da moraju dalje. Mi smo se samo nadali da ćemo dalje, a prolaz smo izborili u krvavoj borbi. Oni se boje svojih ako ispadnu, naši se ne moraju bojati.”, rekao je i zaključuje:

Screenshot/YouTube

“Da se razumijemo, uspoređivati potencijale hrvatskog i španjolskog nogometa  je iritantno. Od Primere, broja stanovnika, širine baze, infrastrukture. Baš sve je na strani Španjolske. A opet smo im i te kakvi konkurenti, rivali i boje nas se. Dakle, jaki smo. Jaki smo jer nas se boje, ja to znam.”

Hrvatska – Španjolska, danas od 18 sati, odluka pada…

Podijeli