googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1529480976723-3’); });

Odbrojavaju se sati do utakmice godine Vatrenih. Izbornik Zlatko Dalić, kad je najavljivao Euro, govorio je samo o jednom cilju, iako nam se to činilo dosta skromno za reputaciju svjetskih vice-prvaka.

“Proći skupinu. Samo to!”

Sad se to čini kao “podvig svih podviga”, jer ispred Hrvatske je reprezentacija koju nikad nismo pobijedili. A k tome igramo kod njih, na stadionu gdje ne znamo za osvajanje sva tri boda.

Trka nas je “održala”

Kakvu ćemo taktiku vidjeti? Zlobnici će možda reći da bi trebalo biti lakše, jer igramo u večernjem terminu, prvi put na prvenstvu. Hrvati vole “pimplati”, dominirati na loptu, a o tome će ovisti količina trke, trke bez lopte i to je nešto čega nije bilo u izobilju na ovom prvenstvu.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Škotska na papiru igra 3-5-2, ali to je većim dijelom zapravo 5-3-2 zbog “opreznijeg pristupa” i to je ono što je donosilo uspjeh protiv tehnički superiornije Hrvatske. Dvije pobjede, dva remija, sve je to na kontu Škota iz četiri ogleda s Vatrenima.

I zato će “trka” biti ključni faktor protiv Škotske, jer vidjeli smo da niti Englezi nisu uspjeli do bodova. Može li to ova Hrvatska?

Umor? Dosta je igrača koji “dišu na škrge”. Vrsaljko. Zadranin je odigrao dvije utakmice unutar pet dana, što je nakon tri mjeseca neigranja i tri godine zdravstvene kalvarije ipak veliki napor. Izbornik mora s igračem procijeniti je li njegova fizička moć dovoljna da bude na razini škotske agresije.

Brozović je bolji izbor od Kovačića?

Svježine nema niti Luka Modrić. S više od 70 nastupa u godini, a i 35 godina na kontu, sve je jasno, ali Dalić se ne smije kockati i ostaviti svog dragulja na klupi. Opcija je da ga rastereti defanzivnih akcija, pa je Brozović idealniji kandidat od Kovačića. S obzirom na agresivnost Škota, možda je izbor odmorenog Brozovića na šestici i Vlašića na desetki bolja opcija?

Photo: PIXSELL

Jedan od onih koji su najviše oduševili su svakako Ivan Perišić, ali i Luka Ivanušec. Možda nije loše rješenje da pomogne Modriću u defanzivnim operacijama vezne linije, a onda, kad je potreba, zasija na boku u ofenzivnim akcijama. Škoti su snažni, borbeni i agresivni i izbor Petkovića možda je najbolja opcija za start.

Ono što definitivno treba povećati, a to je trka bez lopte i to – radikalno. O tome će sve ovisiti…

Podijeli