googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1529480976723-3’); });

”Englezima neće biti lako, pazite što vam kažem„, s tim riječima nas je dočekao Joško Vlašić, otac reprezentativce Nikole. Hrvatska u nedjelju u 15 sati igra prvu utakmicu Eura, protiv Engleske.

Joška Vlašića , čak je i teško predstaviti, nekad znan atletičar, otac i trener jedne od najboljih visašica svijeta, Blanke, roditelj i trener nogometaša Nikole. Danas je Nikola član moskovskog CSKA, prije toga igrao je za Everton i Hajduk.

U razgovoru s Joškom ispočetka smo se fokusirali na sraz protiv Engleske, pričao nam je:
„Mnogi me pitaju osjećaju li Englezi žudnju za osvetom nakon što smo ih eliminiraliu polufinalu svjetske smotre. I pitanje jest je li žudnja za osvetom poželjna emocija prije sportskog dvoboja. Ni sam ne znam odgovor na to. No, Englezi su bili gospodari svijeta, to je u njihovom DNK sustavu. Oni za druge ne mare, niti ih je briga za sve ostale, pa tako ni za nas. Bez obzira što se dosad sve događalo u utakmicama ovih reprezentacija opet će to biti sukob Davida i Golijata. Hrvatska je mala zemlja koja je stoljećima tražila svoje mjesto pod suncem, jedva ga je našla. I jedna takva mala zemlja može se nositi s Golijatom, s Englezima. Zato odgovorno tvrdim, ne mogu predvidjeti rezultat, ali sam siguran da Golijatu neće biti lako, jer David je jedan mudar i opasan tip„, rekao nam je slikovito Joško Vlašić.

Stalno se čuje s Nikolom

Pa smo ga pitali čuje li se redovito sa sinom tijekom euro priprema?
„Naravno, mi se uvijek čujemo i razgovaramo o onome što ga čeka. Znate, Nikola je za vrijeme trijumfa hrvatske reprezentacije na 2018. godine bio u Splitu, osjećao je bilo naroda, gledao ljude na ulici kako se vesele, uživao je u tim scenama. Čak mi je rekao, hoću li ja doživjeti da i mene i moju momčad ovako slave. Možda je i sada prilika, ali treba ići korak po korak. Nikola je u zadnje tri godine sazrio i ja očekujem od njega da potvrdi ono što ja uvijek kod svojih intimusa tvrdim, a tvrdim da je on odličan nogometaš„.

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Vjerujete li u tvrdnje da je njegov spontani, svježi i iskren motiv jači od motiva onih koji su s hrvatskom momčadi već ostvarivali blistave rezultate. Jer, brojni sportski psiholozi tvrde da oni koji su već uspijevali nesvjesno padaju u motivaciji?
„Možda, ali nogomet je toliko slojevit da se ne može dati decidiran odgovor. Pristalica sam teorije da je jedna momčad izvrsna ako je u njoj spoj iskustva, prekaljenih veterana i nadmene mladosti koja u borbu ulazi bez kalkulacija. Onda su tu jedni za druge da ih poguraju. Čini mi se da bi sada moglo biti tako. Ja sam ovaj trenutak kada će Nikola prvi puta zaigrati na jednom velikom natjecanju dugo čekao, samo sam želio da to bude pod jednim uvjetom„…

Luka mu može dati impuls da poludi!

Kojim? Ostali smo zatečeni…
„Da igra zajedno s Lukom Modrićem. Da nije bilo Nikolinih ozljeda to se moglo i ranije dogoditi, nedavno su u kvalifikacijama fino surađivali. Ono što želim reći jest da Nikola puno može pomoći Nikoli u rasterećenju posla, kao što Luka može Nikoli dati impuls da poludi. Veteran i svojevrsni regrut znaju raditi čuda. Nikola gori od želje, ali to ne mora biti dovoljno, za ovakve utakmice treba i mudrosti. Ne kažem da je on nema, ali Luka je ima nekoliko puta više„.

Na koncu nam je Joško Vlašić rekao:
„Sjećam se kako smo ispraćali Blanku na velika natjecanja, s onim pozitivnim nadanjima. I kada smo znali da Blanka može uvijek smo se bojali da ne bi negdje pogriješila, skok uvis je trenutak. Nogomet je, rekao sam, slojevit, utakmica traje vječnost. Moraš isto biti stalno u fokusu. Nikola je psihički stabilan i očekujem da se pokaže u prvom svijetlu. Da nas razveseli kao Blanka„.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Podijeli